2011-09-21 12:02:49• hírek • MTI

Vita a csatlakozás kapcsán az EU-ban - mi lesz ennek a vége?

Nem látni még, mi lesz a kimenetele annak a vitának, amelyet csütörtökön Brüsszelben folytatnak az EU-országok belügyminiszterei arról, miként és mikor csatlakozhat Románia és Bulgária a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez.

A mostani lengyelt megelőző magyar EU-elnökség alatt - ez év első felében - fontos előrelépés történt ebben a kérdésben: az uniós szakértők helyszíni ellenőrzései nyomán a 27-ek belügyminiszterei egybehangzóan megállapították, hogy technikai értelemben mindkét ország felkészült a schengeni rendszerhez való csatlakozásra.
Korábban Bulgária le volt maradva, nem építette ki elég biztonságosan törökországi határának védelmét. Ez a románok ügyét is hátráltatta, mert mindenki abból indult ki, hogy a két országot egyszerre veszik fel a schengeni övezetbe - vagyis értelemszerűen a román-bolgár határon nem épült ki olyan határvédelmi rendszer, amilyenre a schengeni övezet külső határán van szükség.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter azzal zárta az ő elnökletével tartott utolsó, júniusi EU-belügyminiszteri tanácskozást, hogy a román és a bolgár Schengen-csatlakozás kérdésére a miniszterek szeptemberben visszatérnek.
A két ország technikai felkészültsége ugyanis szemmel láthatóan nem elégít ki mindenkit: a korábbi hónapokban több nyugat-európai ország adott hangot azon véleményének, hogy a romániai és bulgáriai korrupció, illetve szervezett bűnözés elterjedtsége miatt a határvédelmi rendszer kiépítettsége ellenére sem szabad e két országot beengedni a schengeni övezetbe. A magyar elnökség alatt a német és a francia belügyminiszter közös levélben fejezte ki ilyen értelmű bizalmatlanságát, de ellenezték a Schengen-bővítést a hollandok is.

Már Pintér Sándor is utalt júniusban olyan kompromisszumos lehetőségre, hogy a könnyebben ellenőrizhető vízi, illetve légi utasok esetében idén ősszel, a szárazföldi határátkelőhelyeken azonban csak jövőre töröljék el az ellenőrzést.
A lengyel elnökség most egy lépést hátra lépett ehhez képest, amikor olyan javaslatot terjesztett elő, hogy a vízi és a légi közlekedésben ugyan még most ősszel töröljék el az ellenőrzést, a szárazföldi határok esetében azonban csak jövőre döntsenek, tehát most még azt se mondják ki, hogy 2012-ben zöld fényt kap a két ország.

Hollandiának azonban az eddigi hivatalos megnyilatkozások szerint ez sem lenne elfogadható, a hollandok nyilvánosan ellenzik a "megosztott Schengen-bővítés" gondolatát is. Úgy hallani, hogy a franciáknak és a németeknek sem könnyű az állásfoglalás, valamint hogy a finnek is ingadoznak. A lengyel elnökség diplomatái azonban egyelőre igyekeznek a helyzetet derűlátó módon értékelni: azt hangsúlyozzák, hogy egyelőre egyetlen tagország sem kezdeményezte a román és bolgár Schengen-csatlakozási pont levételét a csütörtöki miniszteri tanácskozás napirendjéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: